Bv of toch liever (weer) eenmanszaak?

Vanaf een bepaald winstniveau is het aantrekkelijk om een eenmanszaak om te zetten in een bv. De reden om te kiezen voor een bv is vaak een belastingtechnische. Daarom is het goed om opnieuw een afweging te maken nu de belastingregels veranderen.

Nieuws
Datum: 21-10-2019

Het maakt voor de inkomstenbelasting uit of u een bv heeft of ondernemer bent met een eenmanszaak. Als directeur-grootaandeelhouder (dga) bent u in dienst bij de bv. De fiscus gaat ervan uit dat u daar minimaal 45.000 euro per jaar verdient, het zogenaamde gebruikelijk loon. Dat salaris valt in box 1 en over dat bedrag betaalt u inkomstenbelasting, ook als de bv het niet kan uitkeren. Verder betaalt u in box 2 belasting over het dividend dat u uit de bv haalt.

Met een eenmanszaak betaalt u belasting over de winst uit onderneming, maar komt u – anders dan een dga – wel in aanmerking voor aantrekkelijke aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek, mkb-winstvrijstelling en fiscale oudedagsreserve. Welke rechtsvorm de beste keuze is, is dus voor een belangrijk deel een fiscale rekensom.

Veranderingen inkomstenbelasting

Volgend jaar veranderen de belastingtarieven van zowel box 1 als box 2 van de inkomstenbelasting. De inkomstenbelasting in box 1 wordt beperkt tot twee schijven: een basistarief van 37,35% en een toptarief van 49,5% voor inkomen boven € 68.507. Het belastingtarief in box 2 stijgt van 25% naar 26,25%. De veranderingen kunnen reden zijn om na te gaan of een bv een juiste keuze is of dat u beter terug kunt keren naar – of kunt blijven in – de eenmanszaak. Die keuze hangt af van verschillende factoren zoals uw salaris, uw hypotheek en allerlei aftrekposten. Ook speelt mee hoe uw bedrijf ervoor staat en wat uw plannen en verwachtingen zijn voor de komende jaren.

Aansprakelijkheid en pensioen

De keuze voor een eenmanszaak of een bv heeft niet alleen fiscale gevolgen. Met een eenmanszaak bent u 100% privé aansprakelijk voor uw bedrijf. Heeft het bedrijf schulden of gaat u failliet, dan draait u daar ook met uw privévermogen voor op. Bij een bv is de bv zelf aansprakelijk en blijft uw privévermogen bij schulden en faillissement buiten beschouwing. Ook uw pensioenmogelijkheden zijn met een eenmanszaak anders dan met een bv.

Bespreek het met financiële deskundigen

Twijfelt u over de rechtsvorm van uw bedrijf, bespreek dat dan met financiële deskundigen zoals uw accountant. Ook wij staan open voor een gesprek over de gevolgen van uw keuze voor uw verzekeringen en uw pensioen. Wij zoeken graag voor u uit welke oplossingen mogelijk zijn en hoe deze uitpakken voor uw financiën. Neem voor advies contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.