Noodweer! Niet alle schade is stormschade

U bent misschien blij dat uw bedrijf niet in de VS gevestigd is, waar ieder jaar extreem gevaarlijke tropische stormen voorkomen. Je kunt je bedrijf dan letterlijk de lucht in zien gaan. Toch kan het ook in Nederland behoorlijk spoken. Hoe zit het dan met schadevergoedingen?  

Vrouw met paraplu van fiets gevallen door storm
Nieuws
Datum: 19-10-2020

Voor schade aan uw bedrijfspand heeft u een gebouwenverzekering die ook schade door storm vergoedt. Daar heeft u recht op als de schade door een echte storm veroorzaakt worden. De meeste verzekeraars definiëren storm als windsnelheden van ten minste 14 meter per seconde, oftewel windkracht 7. 

Schade door storm 

Als ramen sneuvelen, dakpannen van uw pand waaien of een boom op het bedrijfsgebouw valt, is dat vaak wel toe te schrijven aan de storm. Een schadeafwikkeling hoeft dan geen problemen te geven. Wel rekent de verzekeraar meestal een eigen risico. U heeft bij het afsluiten afgesproken hoe hoog dat eigen risico is. Maar een storm kan gepaard gaan met noodweer. Dan krijgt uw bedrijfspand meer te verduren dan harde wind: enorme hoeveelheden regen in korte tijd, gigantische hagelstenen en zeer hoge bliksemintensiteit bijvoorbeeld. 

Regen, bliksem en hagel 

Al die weersomstandigheden kunnen schade veroorzaken aan uw gebouw, maar ook aan uw inventaris. Wanneer er water uw pand binnenstroomt, kunnen uw vloeren, kantoormeubels en computers beschadigd raken. Als uw elektronica schade oploopt door bliksem, moet u apparatuur herstellen of vervangen. Hagelstenen kunnen daken beschadigen en ruiten vernielen, maar ook schade toebrengen aan uw bedrijfsauto’s. En in de agrarische sector kunnen kassen en gewassen in enkele minuten verwoest worden.

Bedrijf sluiten 

Schade aan pand, inventaris en voorraad is al vervelend genoeg. Erger is het als uw bedrijf door de schade enige tijd moet sluiten. U moet dan omzet missen, terwijl uw vaste lasten gewoon doorlopen. U kunt die financiële strop voorkomen met een bedrijfsschadeverzekering. Daarmee verzekert u vaste lasten zoals salarissen en (een deel van) uw nettowinst. Ook de kosten van allerlei maatregelen om uw bedrijf weer snel draaiende te krijgen, kunt u verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan de huur van een tijdelijke bedrijfsruimte of van IT-apparatuur.

Polissen doorlichten 

Door klimaatverandering wordt verwacht dat extreem weer steeds vaker voorkomt. De kans op schade wordt daarmee ook groter. Maar bent u naast stormschade ook verzekerd voor water- , inductie- en hagelschade? Laat ons uw gebouwen- én uw inventarisverzekering doorlichten. We kijken dan of de risico’s door weersomstandigheden goed zijn afgedekt en nemen meteen ook het brandrisico onder de loep. En we adviseren u of een bedrijfsschadeverzekering in uw situatie wenselijk is. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.