WKR en employee benefits onder de loep

Het kabinet heeft besloten om dit jaar de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR) te verhogen naar 3 procent over de eerste 400.000 euro van de loonsom. De verruiming is eenmalig en bedoeld om werkgevers tegemoet te komen in de coronatijd. Goede aanleiding om de voorzieningen voor uw medewerkers weer eens onder de loep te nemen.

Ik kan u zeggen precies hoeveel u in aanmerking voor..Zuid-Afrika, Advocaat - Juridisch beroep, Afrikaanse etniciteit, Interview - Evenement, Juridisch systeem, schade zakelijk, employee benefits, overleg, bespreking, wkr, werkkostenregeling
Nieuws
Datum: 21-09-2020

De Werkkostenregeling houdt in dat u als ondernemer een bepaald percentage van het totale fiscale loon kunt besteden aan onbelaste vergoedingen voor uw werknemers. Dat wordt de vrije ruimte genoemd. Sinds 1 januari van dit jaar mocht u voor die vrije ruimte 1,7 procent over de eerste 400.000 euro van uw loonsom rekenen, over het bedrag daarboven 1,2 procent.

Loonsom 400.000 euro

Door de coronacrisis is hierin een wijziging gekomen. In plaats van 1,7 procent mag u 3 procent van dat eerste deel van uw loonsom onbelast benutten. Het is een eenmalige verruiming die alleen voor dit jaar geldt. Als de totale loonsom binnen uw organisatie minimaal 400.000 euro is, heeft u door de verruiming 5.200 euro extra te besteden aan uw werknemers. Gunstig voor hen, maar ook voor uzelf. Want u hoeft over de vergoedingen geen werkgeverslasten te betalen zolang u de vrije ruimte maar niet overschrijdt. Reken wel goed uit of uw loonsom wel op minimaal 400.000 euro uitkomt, voor u uzelf gelukkig prijst. Misschien heeft u als gevolg van de coronacrisis afscheid moeten nemen van tijdelijke of vaste arbeidskrachten, waardoor de loonsom lager uitvalt.

Waardering voor uw medewerkers

De extra vrije ruimte is een uitkomst nu door de coronacrisis veel werknemers thuis werken. Zij zijn daardoor meer kwijt aan voedsel, water en elektriciteit. U kunt nu dankzij de extra vrije ruimte een thuiswerkvergoeding geven. Of u kunt uw waardering laten blijken met een bloemetje of een cadeaubon. Er gelden een aantal regels voor hoe u de vrije ruimte mag besteden. Dat zijn wettelijke regels, maar ook in de cao, arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek kunnen er afspraken over zijn opgenomen.

Collectieve verzekeringen

De verwachting is dat ook na corona medewerkers een of meer dagen thuis hun taken uitvoeren. De verandering nodigt uit om uw onbelaste vergoedingen vanuit de WKR en uw employee benefits weer eens onder de loep te nemen. Hoe sluiten die op elkaar aan? En passen de voorzieningen nog bij de wensen van uw medewerkers? Misschien is er meer belangstelling voor collectieve verzekeringen of wilt u meer naar een cafetariamodel waarbij medewerkers meer keuzemogelijkheden hebben. Wij gaan graag met u in gesprek over de extra’s die u uw werknemers op verzekeringsgebied kunt bieden. Neem contact op met ons kantoor om een afspraak te maken.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.